Recepty, potraviny,...
Potraviny, před
jejichž konzumací makrobiotika varuje:
1. Vepřové a hovězí maso a všechny masné výrobky
2. Mléčné výrobky, sýry, vejce
3. Ovoce a zelenina dovážené z krajin
mimo naše klimatické pásmo. Tropické ovocné šťávy, umělé a bublinkami sycené
nápoje, káva, kakao a obarvený, kořeněný čaj.
4. Pikantní koření a uměle vyráběný ocet
5. Bílé pečivo a průmyslově zpracovaná mouka
6. Alkoholické nápoje
7. Průmyslově zpracované potraviny včetně
konzerv
8. Bílý cukr, sirupy, umělá sladidla
Základní makrobiotické
potraviny
Obiloviny – ječmen, kukuřice,
oves, ovesné vločky, pohanka, proso (jáhly), pšenice, rýže a žito. Jsou bohaté
na vitamíny, minerály a vlákniny a měly by tvořit 50% každodenní stravy
s podmínkou, že budou celozrnné.
Luštěniny – čočka, fazole, hrách,
sója. Obsahují značné množství bílkovin, které úspěšně nahrazují bílkoviny
živočišného původu a měly by tvořit 10 – 15 % denního jídelníčku.
Semena – sezam, len, slunečnice atd. Jsou bohatá na nenasycené masné kyseliny a
lecitin, neutralizují překyselení organismu a posilují nervový aparát,
podporují a ulehčují zažívací aparát.
Zelenina – cibule, celer,
čekanka, červená řepa, česnek, čínské zelí, hlávkový salát, chřest, kapusta,
květák, mrkev, petržel, pórek, růžičková
kapusta, ředkvičky, ředkev, tykev, zelí, zelený hrášek . . atd. Je jídlem
doplňkovým, konzumujeme ji především tepelně upravenou a kvašenou. Měla by
tvořit 25 – 30 % jídelníčku.
Ovoce a ořechy – místní sezónní ovoce,
v zimě sušené, ořechy lískové, vlašské . . . atd.
Živočišné potraviny – ryby, kuře, další
drůbež, králík, vejce, kozí sýr. Ve velmi omezeném množství a pokud možno ne
z velkochovu.
Makrobiotická specifika – sójová pasta
miso, sójová omáčka, sójové mléko, sójový sýr tofu, gomasio (rozdrcené sezamové
semínko s mořskou solí), seitan, mořské řasy, jablečný ocet, plané zeleniny a
byliny.
Tempeh – plnohodnotná náhražka masa
Sůl – ve velmi omezeném množství, nejlépe
v přírodním stavu (sůl mořská).
Nápoje – bylinné a obilné čaje, makrobiotické
čaje kukicha a bancha, obilné kávy, pramenitá voda, sójové mléko, občas
kvalitní pivo nebo přírodní víno.
Několik
ukázek receptů :
Květákový salát
1 malý květák, 2 mrkve,
Omytý květák rozebereme na růžičky a 5 minut dusíme
v mírně osolené vodě. Vychlazený smícháme s nastrouhanou mrkví,
rozdrobeným tofu, nasekanou řeřichou, nakrájenými řekvičkami a zalijeme sójovou
omáčkou s jogurtem.
Zahradnická polévka
1 mrkev, 1 kedlubna, 1 pórek, 2 cibule,
Kedlubnu a tykev oloupáme a nakrájíme na kostičky. Rovněž
tak nakrájíme i ostatní omytou zeleninu a všechno uvaříme v osolené vodě
do měkka. Občas zamícháme. Než sejmeme polévku z ohně, přimícháme do ní šafrán. Sypeme petrželkou,
pažitkou či řeřichou.
Fazolový guláš
Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka. Drobně nakrájenou
cibuli zpěníme na oleji, přimícháme spařená, oloupaná, pokrájená rajčata,
kukuřici, osolíme a chvíli podusíme. Nakonec přidáme sladkou papriku, celou
směs smícháme s uvařenými fazolemi a krátce společně prohřejeme. Podáváme
s celozrnným chlebem.
Palačinky plněné jablky
V sójovém mléce rozšleháme vejce a sůl a postupně do
něj vmícháme mouku, až vznikne tekuté těsto. Na vymazané rozpálené pánvi
smažíme palačinky.
Náplň –
Na
trošce oleje 5 min. podusíme jablka
společně rozinkami a skořicí. Směs
klademe na palačinky posypeme posekanými ořechy, zabalíme a podáváme.